Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη

 Στις 21 Μαΐου γιορτάζουμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.Ο Κωνσταντίνος υπήρξε Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 306 ως το 337. Από τη θέση αυτή θέσπισε πολλές διοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτοκρατορίας του.
Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως παγανιστής. Λίγο πριν πεθάνει ασπάστηκε τη Χριστιανική πίστη και βαφτίστηκε.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή του τη στάση έπαιξαν η Χριστιανή μητέρα του, Ελένη και ο πατέρας του, Κωνστάντιος Α' Χλωρός που δεν κατεδίωξε ποτέ τους Χριστιανούς.
Σε μία από τις μάχες που έδωσε κατά του Μαξέντιου είδε όραμα στον ουρανό το σταυρό με την επιγραφή "εν τούτω νίκα". Μετά τη νίκη του έστησε στη Ρώμη την αψίδα το 315.

Η Αγία Ελένη ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου.Την θέση της στην ιστορία την οφείλει στο προσκύνημα της στους Αγίους Τόπους σε μεγάλη ηλικία.Έκανε πολλές φιλανθρωπίες, ίδρυσε κοινωφελή ιδρύματα και μονές. Στη Βηθλεέμ ανέγειρε το ναό της Γέννησης και της Ανάστασης.
Σύμφωνα με την παράδοση,όταν έφτασε στα Ιεροσόλυμα έψαχνε να βρει τον Τίμιο Σταυρό,αλλά δεν ήξερε πού να σκάψει.Σε ένα μέρος μύρισε ένα πολύ όμορφο άρωμα από ένα πράσινο φυτό. Σε εκείνο το σημείο έσκαψε και από κάτω βρήκε το Σταυρό του Χριστού. Από τότε το φυτό ονομάστηκε βασιλικός επειδή φύτρωσε εκεί που σταυρώθηκε ο Βασιλιάς του κόσμου.
Ο 'Άγιος Κωνσταντίνος, ΨΗΦΙΔΩΤΌ  στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας
Η Αψίδα του Μ. Κωνσταντίνου στη Ρώμη
                   
Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη

Η Αγία Ελένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πασχαλινές κατασκευές!

 Οι 'Αγιες μέρες του Πάσχα φτάνουν. Στην τάξη μας μιλήσαμε για τα Θαύματα του Χριστού, τα Πάθη Του και τα έθιμα των ημερών αυτών. Τα παι...